fredag 13 februari 2009

Om tidsaspekten i nyhetsvärderingen

Jag tycker det är intressant att se hur en morgontidning som DN värderar nyheter som kommit in i fel tid, d v s efter pressläggningen, men innan eller inte allt för långt efter tidningen lästs. Det innebär är nyheterna ”gamla” vid nästa upplagas pressläggning, då de redan rapporterats i kvällstidningar, TV-nyheter och på webben. Tag till exempel fallet med mannen som hittades död i Töreboda och Riksbankens sänkning av reporäntan.

Mannen i Töreboda mördades natten till tisdag, alltså strax efter pressläggningen. Det gjorde att man på DN valde att bara skriva en kort notis om det i onsdagens tidning (eftersom inget nytt tillkommit och "alla andra" redan rapporterat om det). Till torsdagsupplagan gjorde man däremot en uppföljning (dock ganska dåligt placerad i tidningen) med bild på mannens hus samt uttalande av en komissarie på länskriminalen i Skövde. Hade mannen inte misshandlats så brutalt hade det sannolikt bara blivit en notis av det hela. Nu väcker mordets brutalitet bestörtning hos många fler människor, alltså en ”bättre grej”.

Riksbankens räntesänkning rapporterades mitt på dagen på onsdagen, och ändå hamnade den på torsdags tidningens första sidan. Räntesänkningen är i högsta grad en aktuell händelse och det är lätt att hitta en egen vinkling. Det är också lätt att se hur det ingår i tidningens informationsplikt att skriva om den. Räntenivån påverkar hela vår ekonomi, på alla nivåer och därför är det viktigt att informera om vad som händer med den.

Nyheten om räntesänkningen värderades alltså mycket högre än mordet i Töreboda. Det kan tyckas kallt, men anledningen till det är förstås att räntesänkningen är en händelse som berör långt många fler än mordet i Töreboda. Dessutom är DN en tidning med Stockholm som bas, vilket ytterligare talar emot Töreboda-mordet. (Sannolikheten att DN:s läsare har anknytningar till mannen är ganska liten.) Mord sker varenda dag, men en reporänta på 1% det är historiskt!

P.s. Nu ska jag iväg till veterinären med min hund som fått en juvertumör. En stor och oroande händelse i mitt liv, som påverkar mig mycket. För dig som läser är det förmodligen mer eller mindre värdelös information, eftersom du varken känner mig eller min hund. På samma sätt får man försöka tänka när det gäller nyheter och vad som får mycket uppmärksamhet. Det som intresserar flest läsare gäller, oavsett om det är räntesänkningar, valet i Israel eller schlagerfestivaler.

1 kommentar:

Annika sa...

Hej Emmelie,
du har hittat en intressant infallsvinkel till den är uppgiften. Lättläs t och snyggt med länkarna till artiklarna!
    Nej, det är inte lätt för tidningar att vara snabbast eller först med nyheter, jämfört med tv, radio och webb. I alla fall när det gäller deras tryckta upplagor. Nu har ju de största tidningarna bra webbsajter också. På webbsajterna läggs allt nytt in (utöver webbupplagan) vartefter de hinner få ihop ett första material och dagen efter får vi ta del av ett mer genomarbetat material. Webben ger våra största morgontidningar möjligheter att hålla sina läsare a’jour i samma takt som övriga medier. De fyller en viktig funktion genom att förmedla nyheter på ett mindre sensationslystet sätt än t ex kvällstidningarna.
    Jag uppskattar verkligen det nätverk av duktiga journalister och snabba medier som finns idag. Man skulle kunna göra det till en heltidssyssla att följa världens alla nyheter i olika medier. Men jag uppskattar också att kunna läsa en papperstidning. Jag kan ta med den och läsa den varsomhelst, den är överskådlig och jag kan läsa den utan prylar, eluttag eller batterier. Hoppas den får vara med ett tag till!

Lycka till med hunden – jag håller tummarna för att han kan få hjälp!

Annika
journalistkollega på KAU