Hur mycket och vad man ska publicera i media när ett brott har begåtts är en fin balansgång för ansvarig utgivare. Hur mycket behöver allmänheten egentligen veta, vad är relevant för informationsspridningen?
Man kan argumentera att eftersom information kan inhämtas av den intresserade genom bara ett par sökningar på nätet, varför ska då inte media publicera den? Jo, därför att media har ett ansvar att publicera verifierat material. Media ska inte publicera spekulationer eller åsikter som inte kunnat fastställas av säkra källor. Läsaren ska kunna vara säker på att det man läser faktiskt har en fast förankring i verkligheten, till skillnad från t ex bloggar där det som skrivs sällan är objektiv eller faktagrundat. Vidare ska detaljer som publiceras, enligt pressen egna spelregler, vara av allmänt intresse och/eller tillföra något till rapporteringen. I annat fall bör det utelämnas för att undvika onödigt lidande för enskilda personer. En annan viktig skillnad mellan att t ex publicera någon med namn och bild på löpsedlarna, jämfört med att publicera det på en blogg eller forum, är att en löpsedel (ännu så länge) har en långt större spridning och genomslagskraft.
När det gäller mordet i Malmö har det på flera håll, både i media och på internet, talats om att det skulle vara ett hatbrott. Om så är fallet (d v s om domstolen kommer till den slutsatsen) tycker jag att det först då är läge att publicera uppgifter om gärningsmannen/-männens religion samt deras inställning i relevanta moraliska frågor. Samtidigt kan jag tycka att det är lite konstigt att alla tidningar verkar ha valt att publicerat uppgiften om att den mördade var homosexuell. Så länge det inte finns belägg för att det var ett hatbrott saknar även offrets sexualitet betydelse tycker jag. Genom att publicera den uppgiften gjorde man den till en viktig del i händelseförloppet.
När det gäller namnpublicering har vissa medier policyn att man inte publicerar namn innan fällande dom (t ex DN). (I vissa fall gör man avkall från den policyn, t ex vid ett högst trovärdigt erkännande som i Anders Eklunds fall.) En anledning till det är att vi, som gemene man, inte behöver ha all den informationen. Vi kan till och med ha svårt att hantera den, om det handlar om ett brott som väcker starka känslor. Ett exempel är när den s k Hagamannen publicerades med namn och bild i media. (I Expressen publicerades det innan hans erkännande och fällande dom, vilket ledde till två anmälningar till Pressens opinionsnämnd, PO. En från Hagamannen själv och en från hans anhöriga.) Hans familj, sambo och barn, som levt helt ovetande om hans brottsliga sida, drabbades först av chocken av att deras livskamrat och pappa var en mördare. Sedan hängdes deras liv ut i tidningen. Om det inte resulterade i direkt mobbning eller utfrysning, måste allas blickar och viskande röster varit en enorm påfrestning i en redan kaotisk situation.
Jag tycker att man inte bara måste väga in hänsyn för offret utan även för de anhöriga till brottslingen i den här frågan. De är ju också offer, fast på ett rent känslomässigt plan. När det gäller mordet i Malmö är de misstänkta förövarna unga. De har föräldrar och med allra största sannolikhet syskon, som bör skyddas från att bli utpekade så långt det är möjligt. Sett ur den synvinkeln kan man förstå varför medierna valt att inte publicera de misstänkta gärningsmännens religiösa tillhörighet, etnicitet samt var i Malmö de bor.
fredag 27 februari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Hej,
jag instämmer helt med att man måste ta hänsyn till anhöriga - medierna ska inte döma någon i förväg. I min egen blogg har jag precis som du också haft synpunkter på att den mördade 26-åringens sexuella läggning publicerades. Om det inte är vidkommande för motivet till mordet så ska inte detta heller röjas. Men i 26-åringens fall så var ha öppen med sin sexualitet och då kanske man kan tycka att det inte gör något. Att lyfta fram killarnas religiösa tillhörighet tycker jag är helt fel så länge inte motivet är känt. Det slår bara tillbaka på möjligheterna till integrationen i samhället. Men om de väl döms och motivet visar sig vara hatbrott av "homo/islam-karaktär" tycker jag det är viktigt att lyfta fram detta samhällsproblem, annars kommer man aldrig till rätta med eventuella värderingar som inte hör hemma i det svenska samhället.
/Lena Sandersson
Emmeli,
Jag tycker att du poängterar något oerhört viktigt: att det faktiskt inte bara handlar om den "utpekade personen" utan lika mycket om hans/hennes närstående. Jag håller helt med dig om att familj kan betraktas som offer i sådana här sammanhang och därmed bör behandladas som sådana.
I Malmöfallet är ingen av de misstänkta myndiga, vilket självklart också bör leda till ett större hänsynstagande.
Massmedierna har ju, precis som du betonar, fortfarande en betydligt större genomslagskraft än bloggar och andra sociala medier, vilket faktiskt gör att man inte bara kan slänga pressetiken över bord bara för att det i vissa sammanhang gås klart över gränsen!
/Mia
Skicka en kommentar